Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/www/magistraliter.cz/subdomains/libs/Nette/loader.php on line 19 Magistraliter
Administrace

Články

07.10.2012

PUBLIKACE MAGISTRALITER RECEPTURA VE STOMATOLOGII

admins


Dne 2. 10. 2012 vychází publikace Magistraliter receptura ve stomatologii. Objednávkový formulář bude k dispozici koncem měsíce, nejprve budou vyřízeny předobjednávky.

 

V pořadí druhá rozsáhlá publikace zabývající se magistraliter přípravou je tentokrát věnována stomatologické problematice. Kniha je určena zejména praktickým zubním lékařům, lékárníkům a farmaceutickým asistentům, cenné informace v ní naleznou rovněž praktičtí lékaři, dále lékaři styčných oborů (zejména ORL) a i pro dermatology by mohla být příjemným doplněním poznatků a možnou inspirací.

Příručka poslouží jako dobrá pomůcka též posluchačům lékařských a farmaceutických fakult, studentům vyšších odborných škol zdravotnických oboru farmaceutický asistent, případně také lékařům a farmaceutům připravujícím se k atestaci.

 

Dílo podobného rozsahu mohlo vzniknout pouze na základě jedinečné a provázané spolupráce zubního lékaře a farmaceuta. Snahou autorů bylo do stěžejní kapitoly, Receptáře stomatologických přípravků, uvést žádané, racionální, a zejména ověřené receptury. Přípravky byly vybírány na základě jejich potřebnosti a používání v zubní praxi. Nejsou zahrnuty předpisy galenicky inkompatibilní a obecně přípravky z pohledu dnešní farmakoterapie obsoletní. Čtenář tak v publikaci nalezne kvalitní a moderní receptury sestavené z dostupných substancí a terapeuticky ověřených přípravků, které nezřídka mohou posloužit jako vhodná alternativa k případným recepturám zastaralým.

 

Publikace je rozdělena do 12 odborných kapitol, následují rejstříky, přehled literatury a do knihy je připojena barevná obrazová příloha.

 

Obsah publikace Magistraliter receptura ve stomatologii

1. Úvod

2. Legislativa souvisící s individuálně připravovanými léčivými přípravky

2.1. Příprava léčivých přípravků

2.2. Doporučené doby použitelnosti připravovaných léčivých přípravků

2.3. Označování připravovaných léčivých přípravků

2.4. Úhrada IPLP

2.5. Cenotvorba IPLP

3. Zásady předepisování léčivých přípravků

3.1. Druhy lékařských předpisů a způsoby předepisování

3.2. Vybrané zásady a pravidla při předepisování IPLP a HVLP

3.3. Nejčastější chyby při předepisování magistraliter přípravků

4. Základy lékových forem připravovaných léčivých přípravků v zubním lékařství

4.1. Druhy lékových forem a jejich uplatněni v zubním lékařství

4.2. Základy léčivých přípravků

5. Specifika pro magistraliter přípravky v ústní dutině

5.1. Adheze

5.2. Koncentrace

5.3. Léčebný interval

5.4. Systémové ovlivnění

5.5. Lokální iritace

5.6. Chuťové vjemy

5.7. Adjustace

5.8. Jiná specifika

6. Receptář stomatologických přípravků

6.1. Adstringencia

6.2. Antibiotika

6.3. Antimykotika

6.4. Antivirotika

6.5. Dezinficiencia a antiseptika

6.6. Antiflogistika

6.7. Lokálni anestetika

6.8. Sialogoga a substituce slin

6.9. Xerostomika

6.10. Epitelizancia a orální protektiva

6.11. Kortikosteroidy

6.12. Dentalia

7. Léčivé přípravky v receptáři magistraliter

8. Léčivé a pomocné látky v receptáři

9. Přehled nejdůležitějších inkompatibilit

10. Přehled nejdůležitějších synonym

11. Přehled používaných recepturních zkratek

12. Latinské číslovky

Rejstříky

Seznam zkratek a symbolů

Přehled použité a doporučené literatury


Výňatek z recenzních posudků


Zbyněk Sklenář, Vladimír Ščigel: Magistraliter receptura ve stomatologii

Autorem publikace je osvědčená dvojice zubního lékaře a farmaceuta. Jejich projektem je nyní zcela nevšední zpracování individuálně připravovaných přípravků, které najdou uplatnění při lokálním ošetření patologických procesů v dutině ústní. Někomu by se mohlo zdát, že jejich aktivita je zbytečná. Na trhu je dostatek hromadně vyráběných léčiv a magistraliter přípravky jsou „retro“. Opak je pravdou. Právě individuálně připravovaná léčiva zahrnují širokou škálu možností, jak pacientovi co nejlépe vyhovět. Navíc tak obsáhlé zpracování, zahrnující jak přesnou lékárnickou přípravu, kterou oba autoři sami několikrát vyzkoušeli, tak i klinické použití, nebylo ani v podobných sděleních v minulém století uveřejněno.

Věřím, že jejich publikace najde příznivou odezvu jak u odborné veřejnosti zubních lékařů, tak se stane i nepostradatelnou příručkou pro lékárníky.

MUDr. Věra Bartáková, CSc.



Problematika tvorby netradičných receptúr  pre prípravu liekov v lekárni (magistraliter lieky) nestráca na aktuálnosti ani v modernej, vysoko rozvinutej a diverzifikovanej farmaceutickej výrobe, ktorá do lekární dodáva absolútnu väčšinu liekov v hotovej, hromadne vyrábanej forme. Je nepopierateľnou pravdou, že skúsený lekár  vie sám odhadnúť liekovú formu, optimálne zloženie a koncentrácie pomocných látok tak, aby doslova „našil“ liek na konkrétny problém pacienta a zabezpečil nielen maximálny terapeutický efekt ale aj dnes široko diskutované  pohodlie pacienta (patient compliance). Publikácia prirodzene naväzuje na  spracovanie receptúr v dermatologii (Galén 2009). Pokrýva široký rozsah problematiky súvisiacej s magistraliter receptúrami v stomatologii vrátane praktických klinických skúseností.

Autorom patrí vďaka za to, že sa vôbec pustili do náročnej experimentálnej práce pri tvorbe a overovaní nových receptúr na báze nových liečiv a pomocných látok a ich finálnom spracovaní do knižnej formy. Publikácia bezpochyby výrazne prispeje k zvýšeniu kvality lekárskej starostlivosti v oblasti zubného lekárstva.

Doc. RNDr. Zuzana Vitková, Ph.D.





Přílohy:

MAGISTRALITER RECEPTURA VE STOMATOLOGII - Kniha



Zobrazeno 8140x



Zpět na seznam článků

Partnerské weby:Hafici.netKocici.netPtacci.netRybicky.netSkalky.netTerarka.netTipynavylety.net