Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/www/magistraliter.cz/subdomains/libs/Nette/loader.php on line 19 Magistraliter
Administrace

Články

20.12.2014

Nově dostupné substance IX - II. polovina roku 2014

PharmDr. Zbyněk Sklenář, Ph.D.


V průběhu posledních měsíců přibyly další suroviny pro přípravu léčiv v lékárnách s příslušným certifikátem jakosti. Jedná se především o následující:

Permetrin

Nahnědlá viskózní kapalina, prakticky nerozpustná ve vodě. Separandum. Používá se v topických polotuhých přípravcích jak k léčbě svrabu, tak při léčbě zavšivení. Terapeutické koncentrace: 5 %. Vhodným základem jsou hydrokrémy.

Kalii hydrogenocarbonas

Bílý krystalický prášek snadno rozpustný ve vodě. Je komponentou různých "zásaditých směsí", které je tímto možné připravit z atestovaných surovin.

Latanoprost

Nažloutlá olejovitá kapalina. Separandum. Uchovává se pči 2-8 °C. Používá se v roztocích či hydrogelech. Látka není obsažena v lékopisu ani ve vyhlášce 270/2013 Sb., použití je povoleno MZd.

Cremor basalis - Basiscreme DAC

Hydrokrémový základ ambifilní povahy, známý a používaný již řadu let v zahraničí. Tímto máme i na českém trhu k dispozici ambifilní hydrokrém - můžeme do něj vemulgovat i lipofilní látky bez narušení emulzního systému. Konzistencí blízký Ambidermanu. Neobsahuje parabeny ani chlorhexidin, je konzervovaný propylenglykolem. Kompatibilní s řadou léčiv. Cremor basalis používáme místo Ambidermanu tam, kde jsou předepsána léčiva s Ambidemanem inkompatibilní (např. gentamicin).

Doxycyclini hyclas

Žlutý hygroskopický prášek. Separandum. Používá se například pro přípravu olejových suspenzí pro veterinární použití.





Zobrazeno 3792x



Zpět na seznam článků

Partnerské weby:Hafici.netKocici.netPtacci.netRybicky.netSkalky.netTerarka.netTipynavylety.net